Hvordan gjennomføres tilvenningen?

Vi ønsker at både foreldre og barn skal få et positivt første møte med barnehagetiden. I tilvenningsperioden er barnehagen fleksible med rutiner for å kunne møte nye barn og deres behov. Etter hvert som barna er blitt kjent vil de kunne følge barnehagens hverdagsrutiner.  Vi fokuserer på å være tilstedeværende voksne som er tilgjengelige for barna slik at de opplever trygghet. Dette gjør vi ved å følge barnas initiativ og interesser, gi omsorg og delta i lek, være nære, tilstedeværende voksne som er mye på gulvet sammen med barna, og ved å snakke om trygghetssirkelen med foreldrene. 

God dialog med foreldre er viktig for videre foreldresamarbeid. For å arbeide mot dette vektlegger vi å ha møte for nye foreldre hver vår, gi god informasjon til foreldrene i tilvenningsperioden, både praktiske opplysninger, og om barnets opplevelser i barnehagen.  Alle nye barn får sin egen kontaktperson i starten.

De fleste foreldre har rett til noen få fridager i forbindelse med tilvenning i barnehage. Ut i fra dette har vi i utgangspunktet 3 dager der foreldrene er med barnet i barnehagen. Det er en stor omveltning med mange nye inntrykk, både for barnet og foreldrene. Derfor er første dag kort, et par timer fra kl 10. Dag to kommer dere kl 10 og er til over lunsj. Barnet spiser sammen med de andre, og går hjem når det skal sove. Dag 3 er barnet i barnehage til etter fruktmåltidet ca kl 14.30. Barnet blir introdusert litt etter litt for rutinene i barnehagen. Vi prøver ut bleieskift/dogåing, spising, og å legge barnet (for de som har behov for det ), for å se om barnet godtar dette av kontaktpersonen. 

Disse dagene er bare veiledende. Det er alltid barnets og foreldrenes behov som avgjør lengden på tilvenningen.

Hos oss sover barna inne i senger. Det kan derfor være lurt å øve litt på soving i seng på dagtid før oppstart i barnehagen. Men vi er fleksible, og mange av barna sover i vogn inne den første tiden, fordi det er det tryggeste for dem. 

Det kan også være lurt å la andre passe barnet deres litt i tiden før det skal starte i barnehagen, slik at det blir vant til at andre enn mamma og pappa passer det. Dette for å gjøre overgangen fra hjem til barnehage lettere for barnet.